Zweetwerk NVSW

Met onze Friese Stabij hebben we deelgenomen aan een zweetwerk workshop van de NVSW (Nederlandse Vereniging Stabij & Wetterhounen).

Stabij's zijn jachthonden die uitermate geschikt zijn voor het zweetwerk.

 

Zweetwerk is het nazoeken van een spoor van een gewond of aangeschoten dier. Op een moment dat een dier gewond is, volgt hij zijn instinct. Dat instinct zegt:vluchten en een beschut plekje zoeken om te kunnen herstellen of erger; dood te gaan.  Om een gewond dier in nood te kunnen helpen worden getrainde honden met hun baasjes gevraagd dit dier op te sporen.

 

De hond gebruikt hiervoor zijn neus om het spoor te kunnen volgen en zal dit zeer geconcentreerd moeten doen. Hij mag zich bijvoorbeeld niet laten afleiden door andere geurtjes, dieren, terrein en moet onderscheid kunnen maken tussen diverse geuren. Om zich hierin te kunnen bekwamen is veel training nodig. Daarbij is de samenwerking met "de baas" van groot belang. Het zweetwerk vormt namelijk een samenspel tussen baas en hond. De baas moet de hond feilloos kunnen lezen om te bepalen of de hond nog steeds op het goede spoor zit en zich niet heeft laten verleiden.

 

Het mooie van het zweetwerk is dat je ziet hoeveel plezier je hond heeft in het nazoeken van het spoor. Daarnaast ben je MET je hond aan het werk en hij niet voor jou of andersom. De onderlinge band wordt een stuk sterker en het vertrouwen van je hond een stuk groter.